Vaak denkt men aan het toepassen van grote principes of gaat men over tot renovatie om meer energie te besparen. Zo hebt u bijvoorbeeld al conferenties georganiseerd of liet u affiches drukken om uw personeel te sensibiliseren. Een mooi begin dat vast en zeker vruchten afgeworpen heeft.
Maar hebt u al eens aan een spel gedacht?
Zelfs volwassenen onthouden beter en werken met meer enthousiasme mee wanneer de informatie op een ludieke manier wordt voorgesteld.
Hier zijn alvast enkele originele ideeën die u makkelijk in de praktijk kunt brengen.
- Een themadag
Kies elke maand een dag waarop iedereen een ludieke actie mag doen om het energieverbruik te verminderen. U kunt bijvoorbeeld een 'dikke truien-dag' organiseren in de winter en de verwarming een paar graden lager zetten. U kunt ook de actie 'trek de stekker eruit' organiseren en uw werknemers op zoek laten gaan naar overbodige toestellen. - Sociale netwerken
Wanneer u een privégroep op Facebook aanmaakt, kunt u uw werknemers virtueel samenbrengen. Dankzij een groepbeheerder of een moderator kunt u debatten houden, acties organiseren, wedstrijden houden. Bijvoorbeeld de beste foto van energiebesparing, de gekste foto, het idee van de maand... Heel wat om de energie-efficiëntie te verbeteren, samen te werken en de sfeer te bevorderen. - De « Lunchtijd energie »
Lunchtijd kan ook aanleiding geven tot het organiseren van een animatie, een miniconferentie of het verspreiden van de ludieke video over het thema energie. Er bestaan gezelschapsspelletjes over energie. Waarom geeft u uw werknemers niet de kans om aan een paar van te spelen? U kunt uw teams ook voorstellen een wedstrijdje 'energiefietsen' te organiseren: deze fietsen staan vast en doen lampen of panelen met een boodschap oplichten naargelang hoe hard er getrapt wordt. - De « energie-uitdaging »
Eerder op lange termijn te bekijken (doorgaans een periode van één jaar), het gaat om een wedstrijd in team. Elk team moet het energieverbruik van zijn ruimte (gebouw, dienst, bureau, voertuig,...) doen dalen. Om de deelnemers nog meer zin te doen krijgen om innoverende oplossingen te vinden en hun beloften op lange termijn waar te maken, is het belangrijk met trimestriële resultaten te werken. Zo kunt u een leuk cadeautje voorzien of het welzijn verbeteren in het gebouw van het winnende team of een erepodium voor de drie teams maken. - De « dag van de energie »
Beloon uw teams. Bij aanzienlijke energiebesparingen of wanneer het jaardoel bereikt is, kan u een 'dag van de energie' organiseren waarop u een uitstap organiseert die te maken heeft met energiebeheer of het milieu. Dat is een goede manier om de banden aan te halen en de motivatie voor de energie-uitdaging van volgend jaar een boost te geven.